AXI Card: Afla ce este un “rating de credit”

Afla ce este un “rating de credit”

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 04.06.2021
blog-views-icon 1389

Rating-ul de credit analizeaza solvabilitatea unei persoane, pe scurt evalueaza capacitatea unei persoane de a da inapoi creditul solicitat. 

  • Stabilirea unui rating de credit presupune analizarea a mai multi factori, dintre care cel mai important este istoricul de credit. Alti factori care fac parte din aceasta analiza sunt: rata de indatorare, alte credite in derulare, raportul dintre venit si cheltuieli.
  • Datoria totala este compusa din suma totala a  fondurilor care sunt alocate unei persoane, fie sub forma unui imprumut, card de credit, ipoteca sau orice alt tip de credit.
  • Istoricul de creditare include toate dovezile privind comportamentul financiar al clientului respective, luand in calcul relatiile cu institutii de creditare, imprumuturi prezente si trecute, carduri de credit, plati intarziate, modul de rambursare al creditelor.
  • Fiecare institutie financiara bancara sau non-bancara are un ratingul de credit care poate varia, in functie de gradul de risc asumat si grila interna de evaluare a solicitarilor pentru imprumuturi.
  • Fiecare institutie are criterii diferite de a evalua un potential client.  Asa ca, daca unui client i se refuza un anumit imprumut la o banca, de exemplu, este aprobat de catre alta.

In cazul AXI Card, procesul intern de evaluare nu exclude refuzarea unui imprumut celor cu istoric negativ de creditare si nu ia in considerare ca potentialul client sa mai fi avut si alte credite in trecut.

Cum sa sa devii un client de incredere, din punct de vedere al solvabilitatii si sa iti cresti rating-ul de credit? Iata cateva ponturi:  

1.Ia-ti un card de credit si …foloseste-l intelept

  • Daca faci cumparaturi online sau fizice cu un card de credit arati institutiilor de creditare ca esti de incredere. Desigur, in acest scop trebuie sa ai grija sa platesti darile la timp si sa nu retragi dintr-o data de pe card sume mari care se apropie de suma limita alocata.
  • Oricine  vrea un istoric de creditare bun si in cele din urma un rating de credit mai mare, ar trebui sa aibe cel putin la un moment dat in viata un imprumut, pe care sa fi reusit sa il achite in intregime.

2. Nu folosi toata limita de credit disponibila pe card

  • Daca vrei sa iti imbunatatesti limita de credit, incet dar sigur, este de recomandat sa nu iti folosesti intreaga limita de pe cardul tau AXI. 
  • De exemplu, daca limita ta este de 3000 RON asta nu inseamna ca trebuie sa te duci la cumparaturi si sa cheltuiesti 2800 de RON din prima, chiar daca ai posibilitatea sa pui banii inapoi la timp. 
  • Mai bine este sa utilizezi sume mici de pe cardul de credit, dar mai des. In acest mod poti sa pui la loc suma folosita sim ai usor si vei avea si o influenta buna pentru rating-ul de credit.
  • Iti creezi un profil de platitor loial si de incredere care este in stare sa foloseasca un card de credit insa, in acelasi timp stie sa cheltuiasca economic si cu grija.

3. Monitorizeaza constant balanta cardului de credit

  • Este recomandat sa iti monitorirezi regulat balanta pe cardul de credit, sa stii constant cat ai cheltuit, cat a mai ramas, cat ai de plata.
  • Tine minte ca este mult mai bine pentru scorul tau de credit sa faci plati frecvente cu cardul de credit pentru sume mai mici decat sa faci o plata mai mare care se apropie de limita de credit.
  • Platile regulate prin cardul de credit arata bancilor ca nu numai ca esti capabil sa detii un astfel de instrument de plata, dar ca esti capabil sa il si folosesti in mod inteligent.
  • Pentru institutiile de creditare aceasta este un semnal ca prezinti incredere pentru imprumuturi mai mari, ca esti redsponsabil in a returna creditul alocat.

Toate aceste simple reguli te ajuta pe viitor sa obtii un rating de credit mai mare. 

0 comentarii