Este internet banking avantajos?

Internet Banking: Merita sau nu?

blog-calendar-icon AXI Card
blog-calendar-icon Created at: 28.11.2019
blog-views-icon 1798

Bancile si alte institutii financiare isi muta serviciile online. Nu cu mult timp in urma, agentiile bancare federale au estimat ca peste 3500 de institutii depozitare au site-uri web active.

Majoritatea acestor site-uri sunt doar informative. Ei iti spun ce servicii ofera banca, unde se afla punctele de lucru si cum poti solicita imprumuturi si alte servicii. Aproape o treime din site-urile web bancare iti permit sa efectuezi tranzactii efective, cum ar fi mutarea fondurilor dintr-un cont in altul sau plata facturilor. In cele din urma, aproape toate institutiile bancare au site-uri web active cu cel putin unele capacitati tranzactionale.

Care sunt avantajele pentru tine, consumator si pentru firmele care ofera aceste servicii? Pentru banci care adopta internet banking, cel mai mare avantaj este costul. O tranzactie bancara tipica pe Internet costa de peste o suta de ori mai putin pentru banca decat costul unei tranzactii efectuate prin intermediul unui casier, de aproximativ 50 de ori mai ieftin decat o tranzactie telefonica si de aproape 30 de ori mai ieftin decat la un bancomat.

Pentru consumator, in loc sa fii nevoit sa-ti programul in functie de „orele bancherului”, poti efectua tranzactii atunci cand este convenabil pentru tine. Mai mult, poti economisi bani si timp daca platesti facturi pe site-ul bancii tale.

Siguranta și confidentialitatea par a fi cele mai mari griji ale consumatorilor. Trimiterea de informatii private pe internet pare sa invite atentie nedorita; un hacker inteligent poate fura fonduri. Mai mult decat atat, daca nu verifici ca esti pe pagina bancii tale, pot trimite banii tai catre un site fraudulos sau catre o institutie depozitara neasigurata. Contacteaza banca cu care doresti sa tranzactionezi pentru a verifica de doua ori ca ai adresa corecta. In plus, unii consumatori isi fac griji ca firmele de pe internet  vor vinde datele lor private altor persoane. Cu introducerea GDPR din 25 Mai 2018, aceste probleme nu mai par atat de grave, toate institutiile care colecteaza si prelucreaza date sunt obligate sa publice termenii si conditiile si sa adopte masuri de securitate stricte privind confidentialitatea utilizatorilor.

Mai mult, bancherii lucreaza din greu pentru a spori siguranta fondurilor consumatorilor prin utilizarea codurilor PIN si a altor mijloace de identificare. Legea privind transferul electronic de fonduri si legea de facturare a creditului echitabil limiteaza raspunderea unui client daca datele sale sunt furate. Ca intotdeauna, cunoaste-ti drepturile si ramai alert atunci cand tranzactionezi in lumea financiara - vigilenta te rasplateste!

0 comentarii