Dicționar Financiar

Buget

Bugetul este bilanțul dintre venituri și cheltuieli pentru o perioadă de timp determinată. Bugetul este folosit atât în plan personal, cât și în cadrul companiilor și a țărilor. De exemplu, fiecare țară are un buget anual pe care îl adoptă la începutul unui an. După ce bugetul este aprobat, Parlamentul României adoptă așa numita lege a bugetului de stat. În cadrul acesteia sunt prevăzute veniturile și cheltuielile și modul în care sunt repartizați banii.

Prezenta lege prevede şi autorizează pentru anul bugetar 2021 veniturile pe capitole şi subcapitole şi cheltuielile pe destinaţii şi pe ordonatori principali de credite pentru bugetul de stat, bugetele Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, creditelor externe, fondurilor externe nerambursabile şi activităţilor finanţate integral din venituri proprii.

Tipuri de buget

  • Buget personal - Una dintre definițiile bugetului din Dex spune că acesta reprezintă totalitatea prevederilor de venituri și cheltuieli ale unei familii sau ale unei persoane pentru o anumită perioadă de timp.
  • De obicei, bugetul personal este calculat lunar, deoarece aceasta este și frecvența salariului. Evidențele unui buget te pot ajuta să-ți dai seama care sunt cele mai mari cheltuieli lunare și de unde poți să faci economii. Pentru o eficiență mai mare, poți împărți bugetul în două categorii mari: cheltuieli variabile (alimente, articole îmbrăcăminte, concedii, combustibil) și cheltuieli fixe (facturi, abonamente, chirie, asigurare, rată etc.)
  • Bugetul unei companii - Din bugetul unei companii fac parte mult mai multe informații, printre care: veniturile estimate, costurile fixe, costurile variabile, cashflow și profitul, Toate aceste informații ajută o companie să-și stabilească bugetul.
  • Bugetul unui stat - În aceeași categorie intră și bugetul unui oraș sau chiar și a Uniunii  Europene. Bugetul din România este gestionat de Ministerul de Finanțe. În mod normal, bugetul este propus la finalul unui an, însă de cele mai multe ori forma finală este aprobată doar în prima parte a anului. 
    Pentru a se analiza evoluția bugetului, în timpul anului sunt întocmite statistici și rapoarte. În cadrul acestora se urmărește implementarea și respectarea bugetului.
Pentru a putea să-ți recuperezi cardul este necesar să contactezi reprezentanții băncii de care aparține ATM-ul care și-a blocat cardul.
Poți avea calitatea de împrumutat de mai multe ori. Nu există un număr maxim de contracte de împrumut simultane, însă este important să nu depășești gradul de îndatorare de 40%. Mai exact, suma totală a ratelor nu trebuie să fie mai mult de 40% din venitul tău lunar.
Fiecare client eligibil pentru un card de credit AXI Card va primi suma împrumutată în lei. Nu există posibilitatea ca aceasta să fie primită în valută. Chiar și așa, cu AXI Card poți efectua plăți și tranzacții în străinătate, urmând ca AXI să realizeze schimbul valutar la cursul zilei.