Dicționar Financiar

Plata contactless

Plata contactless este atunci când plătești cu cardul, telefonul sau ceasul prin apropierea lor de POS. Plata contactless se realizează prin intermediul NFC.

NFC - Near Field Communication, este un standard de comunicare wireless care permite dispozitivelor să comunice între ele prin simpla apropiere sau atingere.

Tipuri de plăți contactless

Toate tipurile de plată contactless folosesc tehnologia NFC.

  • Plata cu cardul;
  • Plata cu telefonul;

  • Plata cu smartwatch;
  • Brelocuri.

Plata contactless cu telefonul

Cele mai folosite servicii de plată sunt Google Pay și Apple Pay. Verifică dacă banca la care ai card este compatibilă cu aceste servicii, iar apoi adaugă-ți cardul în aplicație pentru a putea efectua plăți rapide, fără a mai fi nevoie să ai și cardul la tine.

Un alt mare avantaj al plății contactless cu telefonul este că nu va trebui să introduci codul PIN chiar dacă valoarea de plată este mai mare de 100 de lei. Este suficient să-ți deblochezi telefonul înainte să-l apropii de terminalul POS și plata se va realiza fără a fi solicitat codul PIN.

Pe lângă acestea, unele bănci din România și-au lansat propriile versiuni de aplicații prin care poți plăti contactless cu telefonul.

Plata contactless cu smartwatch

Plata contactless cu un ceas funcționează similar cu cea cu telefonul. Înainte de a-ți alege ceasul, asigură-te că are un sistem de plată și că acesta este compatibil cu banca la care ai tu cardul. 

Cât durează procesarea unei plăți contactless

Procesare plății poate dura între 2 și 4 zile lucrătoare. Chiar dacă aceasta nu este procesată instant, banii vor fi retrași din contul tău bancar, iar plata va apărea la rubrica tranzacții în așteptare.

Ce se întâmplă dacă pierzi un card contactless

Dacă pierzi un card contactless trebuie să acționezi de îndată, înainte ca acesta să fie folosit pentru plăți. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să blochezi cardul. Poți face acest lucru contactând relații cu clienții sau direct din homebank. Odată blocat, cardul nu va mai putea fi folosit nici pentru plăți contactless.

Îți recomandăm să folosești aplicația home bank a cardului pe care îl deții și să activezi funcția de notificări la fiecare plată realizată. Astfel vei primi o notificare pe telefon de fiecare dată când a fost realizată o nouă plată, indiferent de suma acesteia.

Aceasta este o măsură de siguranță foarte bună, deoarece vei putea dacă ți-a fost folosit cardul fără ca tu să știi și poți să-l blochezi rapid, împiedicând astfel pagube mai mari.

3rd party

Plata contactless este atunci când plătești cu cardul, telefonul sau ceasul prin apropierea lor de POS. Plata contactless se realizează prin intermediul NFC.

AXI Card nu comisionează tranzacțiile de eliberare numerar de la bancomate. Indiferent de care bancă aparține bancomatul, poți retrage numerar de pe AXI Card fără comision.
Pentru a obține o comparație corectă trebuie ca valoarea DAE a fiecărui credit să fie calculată pentru aceeași sumă creditată și pentru aceeași perioadă de rambursare.
Dobânda la AXI Card este de 0,2% pe zi (6%/lună) în cazul în care achiți integral suma utilizată. Dacă alegi să plătești suma minimă de plată, dobânda este de 0,5%/zi (15%/lună). Dobânda anuală fixă este 72%.